Current Affairs – On dated 06.08.2013

Current Affairs – On dated 06.08.2013

 

Q1. Who was elected as the 12th President of Pakistan on 30 July 2013?

 

Ans. Mamnoon Hussain

 

Note: He belonged to the PML-N Party. He will be administered the oath on 9

September 2013. He defeated Wajihuddin Ahmed of Pakistan Tehreek-e-Insaf party

.

Q2. India on 3 August 2013 created history by recording their first-ever ODI

series whitewash on foreign soil. Against which country India has achieved this feat?

 

Ans. Zimbabwe

Note: India won all the five ODIs played in the series. Amit Mishra was declared the Man of the Series. He took a total of 18 wickets in the series.

 

Q3. Which Malayalam poetess on 2 August 2013 won the prestigious Saraswati Samman 2012 for Manalezhuthu (the Writings on the Sand), a collection of poems in Malayalam?

Ans. Sugathakumari

Note: Saraswati Samman was constituted by K. K. Birla Foundation in 1991. The award carries cash prize of 10 lakh Rupees, a plaque as well as a citation. This is the 22nd Samman, conferred in the history of the Award.

 

Q4. Name the veteran Music Director who died on 2 August 2013 at his

residence in Mylapore, Chennai at the age of 94?

Ans. V Dakshinamoorthy

Note: The veteran who was known as Swamy in the music industry and gave music to songs of more than 125 films in Tamil, Malayalam and Hindi.

 

Q5. Who was appointed as the managing director and chief financial officer of the State Bank of India (SBI) on 02 August 2013?

 

Ans. Arundhati Bhattacharya

 

Note: The SBI has four managing directors, five deputy managing directors and 18 chief general managers apart from its chairman. SBI chairman PratipChaudhuri will be retiring in September 2013.

 

Q6. Union Cabinet of India on 2 August 2013 cleared an amendment to the RTI Act to keep the political parties out of its ambit. In which year RTI came into force in India?

Ans. 2005

 

Q7. Who took over as the Chairman and Managing Director of Central Bank of India on 1 August 2013?

Ans. Rajeev Rishi

 

Q8. The Congress Working Committee (CWC), the highest decision-making body of Congress Party, on 30 July 2013 decided to recommend to the Central Government to form the 29th State which will comprise of 10 districts. What will be its name?

Ans. Telangana

Note: It will be formed bifurcating existing state of Andhra Pradesh.

 

Q9. Name the 10 districts which will be part of Telangana?

Ans. Hyderabad, Adilabad, Karimnagar, Khammam, Mahaboobnagar, Medak, Nalgonda, Nizamabad, Rangareddy and Warangal.

 

Q10. Name the advanced weather satellite of India, which was launched on 26 July 2013 from Kourou, French Guyana, which was successfully placed in Geosynchronous orbit after three orbit raising manoeuvres commanded from ISRO`s Master Control Facility at Hassan?

Ans. INSAT-3D

 

Q11. Name the Indian snooker player who clinched the gold medal in the World Games, beating China’s Liang Wenbo, 3-0, in the final?

Ans. Aditya Mehta

Note: The event was held in Cali, Columbia. Aditya Mehta hails from Mumbai.

 

Q12. Who was declared as the Highest Paid Actress of Hollywood by Forbes recently?

Ans. Angelina Jolie

 

Q13. India defeated which country by 1-0 to lift the South Asian Football Federation Under-16 Championship title in Kathmandu on 30 July 2013?

Ans. Nepal

 

Q14. Name the Bollywood actor who held the Guinness World Record for being the most type-cast actor, died on 28 July 2013 at Mumbai?

Ans. Jagdish Raj

 

Q15. World Hepatitis Day was observed across the world on 28 July 2013. What was the theme of the day this year?

Ans. This is Hepatitis, Know it, confront it.

 

Q16. The six-member team of the students from India won Two Silver & Three Bronze Medals at the 54th International Mathematical Olympiad (IMO) 2013. Where it was held?

Ans. Santa Marta, Colombia

 

Q17. Agni-V will be inducted by 2015 with Two or Three Successful Test Firings in 2013 as announced by Director of Agni Missile Project recently. Who is the Director of Agni Missile Project?

Ans. Tessy Thomas

 

Note: Agni V missile is one of the biggest achievements of India. The ballistic missile has a range of 5000 km.

 

Q18. Dadra and Nagar Haveli celebrated its 60th Liberation Day on 2 August 2013. From which rule it got liberation 60 years ago?

Ans. Portuguese

 

Q19. Who took Charge as the 20th Delhi Police Commissioner recently?

Ans. Bhim Sain Bassi

Note: He will succeed Neeraj Kumar.

 

Q20. Who was chosen for the 21st Rajiv Gandhi National Sadhbhavna Award for his contribution towards promotion of communal harmony and peace?

Ans. Sarod maestro Amjad Ali Khan

Q21. World’s first talking robot Kirobo was successfully sent into space on 4 August 2013 by which country?

Ans. Japan

 

Q22. Which country on 1 August 2013 granted one year Asylum to Edward J.Snowden, the National Security Agency leaker?

Ans. Russia

 

Q23. International Olympic Committee sold the broadcasting rights for the 2014 and 2016 Olympics to which country?

Ans. STAR India

 

Note: Overall package includes the 2014 Youth Olympics in Nanjing in China, 2014 Sochi Winter Games and 2016 Rio de Janeiro Games.

 

Q24. Who released the book entitled An Agenda for India’s Growth: Essays in Honour of P. Chidambaram in New Delhi on 31 July 2013?

Ans. Prime Minister of India, Dr. Manmohan Singh.

 

Q26. Who in collaboration with Indian Space Research Organisation developed the first Hydrogen-powered automobile bus of India, after various years of research

Ans. Tata Motors Limited (TML)

 

Q27. Name the new Respiratory Virus related to SARS spread in Saudi Arabia recently?

Ans. MERS (Middle East Respiratory Syndrome)

 

Q28. Which bank became the first lender to hike lending and deposit rates in India recently?

Ans. Yes Bank

 

Q29. Jharkhand Chief Minister Hemant Soren on 4 August 2013 expanded his cabinet by inducting six new ministers. Governor administered the oath to all the new ministers at Raj Bhavan in Ranchi. Who is the present Governor of Jharkhand?

Ans. Syed Ahmed

 

Q31. Executive committee of the Indian Newspaper Society (INS) on 2 August 2013 approved a proposal to increase Foreign Direct Investment (FDI) from 26 percent to …………… percent in print media?

Ans. 49

 

Q32. The SAARC Goodwill Ambassador for HIV/AIDS visited India from 31 July 2013 to 2 August 2013. Name her?

Ans. Runa Laila

Note: Runa Laila from Bangladesh has been conferred the honorary title of SAARC Goodwill Ambassador by SAARC Secretariat till 2015

 

Q33. World Breastfeeding week was observed to encourage breastfeeding as the best source of nourishment for babies. The week organised by the WHO and UNICEF is celebrated every year from ……..Aug to …….Aug?

Ans. 1 to 7 August 2013

 

Q34. Name the Mobile scheme planned to launch by Union Government under which one member of every rural household who has completed 100 days of work under MGNREGA can get free mobile device?

Ans. Bharat Mobile Scheme

 

Q35. Senate of US approved the decision of Barack Obama to choose

…………….. as the next director of Federal Bureau of Investigation (FBI)?

Ans. James Comey

 

Q36. Name the footballer who won the Journalists’ Player of the Year Award announced by the Kicker magazine on 28 July 2013?

Ans. Bastian Schweinsteiger

 

Q37. A suicide attack took place near the Indian Consulate in Jalalabad city of which country recently?

Ans. Afghnaistan

 

Q38. CCEA on 1 August 2013 approved the proposal for the sale of 10 percent Government stake in Indian Oil Corporation (IOC). What is the full form of

CCEA?

Ans. Cabinet Committee on Economic Affairs

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s